VRT-sportanker Aster Nzeyimana verdedigde deze week op Twitter zijn vriendin Lize Feryn in de zaak De Pauw. Volgens hem zijn de sms’en van Lize “zwaar geframed” in Telefacts. “Ze hebben moedwillig belangrijke, bezwarende en intimiderende delen weggelaten. En het laten lijken alsof Lize gretig meedeed met die seksuele toon van BDP”, klinkt het in een emotionele reactie.

“Over de machtsverhouding die voor een ongelooflijk ongemakkelijke positie zorgt bij een piepjong meisje wordt zelfs niet gesproken”, klaagt hij aan.

Volgens Nzeyimana toont het integrale gesprek een ander beeld van de realiteit. “Het is daarom dat het Openbaar Ministerie heeft geoordeeld om Bart De Pauw door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Te vervolgen. Dat zouden ze natuurlijk nooit doen als het maar was wat Telefacts uitzond.”

De partner van Lize Feryn verwijt Telefacts sensatiezucht: “Ik hoop ergens dat mensen slim genoeg zijn om dat te begrijpen. Dat Telefacts ook nu sensatie verkiest boven waarheid, de slachtoffers slechts pionnen in een lelijke strijd om 12 miljoen. De gloednieuwe deal tussen Koeken Troef en VTM roept bijgevolg deontologische vragen op.”

Karrevracht aan haatberichten en dreigmails

Nzeyimana neemt het niet dat Lize Feryn zich nu op social media moet verantwoorden voor een gesprek “dat nooit in die volgorde, in die context en met die zogezegd flirterige toon heeft plaatsgevonden”.

“En dat suckt, en is zwaar unfair voor iemand die haar nek uitsteekt om grensoverschrijdend gedrag een halt toe te roepen”, benadrukt hij.

Tot slot van zijn betoog stelt hij bezorgd te zijn over de boodschap naar toekomstige slachtoffers: “Ik maak me vooral zorgen over welke boodschap dit uitstuurt naar toekomstige slachtoffers: Ze tonen dat men terecht schrik moeten hebben om met hun verhaal naar buiten te komen. En dat een karrevracht aan haatberichten en dreigmails hun deel zal zijn.”