De procureur heeft vier jaar cel gevorderd tegen Benyamine E. (26) die in september zijn 12-jarig neefje Ilias ontvoerde. Volgens de oom was er echter helemaal geen sprake van ontvoering. Ook de ouders van Ilias hebben besloten om zich geen burgerlijke partij te stellen in de zaak. “Door het dossier te kunnen inkijken, hebben ze de antwoorden gekregen die ze zochten”, zegt advocate Zohra Othman.

Op 17 september verdween de 12-jarige jongen nadat hij naar school reed. Hij werd drie dagen later teruggevonden bij zijn oom in het Waalse Steenkerke. Er werd voordien al contact opgenomen met de oom om te vragen of hij meer wist.  “Hij beweerde van niets te weten en zei dat hij in Frankrijk in quarantaine zat. Daarna was hij niet meer bereikbaar”, klonk het bij de procureur.

“De beklaagde had zijn neefje meegenomen op een zwerftocht naar een utopische, stressloze maatschappij”, ging de procureur verder. “De tocht werd goed voorbereid. Hij kocht twee fietskarren, die hij in een gehuurde opslagplaats stalde. Hij nam ruim 500 euro cash mee, twee goudstaven, kampeermateriaal, een bijl, twee messen en een pijl en boog. Ik geloof niet dat de beklaagde de intentie had om opzettelijk kwaad te doen. Hij was zich niet bewust van de impact van zijn daden.”

Ook de advocaat van Benyamine E. vertelt dat de oom geen kwaad wou doen. “Hij heeft altijd al moeite gehad om de draagwijdte en de gevolgen van zijn daden in te schatten”, vertelt hij. “Het is een bizarre man, maar er schuilt geen greintje kwaad in hem. Hij beseft dat hij iets gedaan heeft wat niet door de beugel kan en dat hij zijn familie de nachtmerrie van haar leven heeft bezorgd.”