Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) ging donderdag de mist in, door te stellen dat slechts drie EU-landen sneller vaccineren dan België.

Vandenbroucke reageerde in de Kamer van Volksvertegenwoordigers geïrriteerd op een vraag van Kamerlid Catherine Fonck (cdH) over de vergelijking van de Belgische vaccinatiesnelheid met die van andere Europese landen. “Wil men stoppen met het verhaal dat we vanachter lopen? Dat is gewoon belachelijk”, zei de minister.

Om dat te staven verwees Vandenbroucke naar gegevens van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC). Volgens de sp.a’er moet België maar drie EU-landen laten voorgaan als het aankomt op het aandeel van de bevolking dat minstens één vaccinatieprik ontving.

In werkelijkheid staat België pas op de elfde plaats. Meer nog, op de lijst van het aandeel volledig gevaccineerde personen – dus mensen die twee keer een prik ontvingen – staat België bijna helemaal onderaan. Enkel Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg en Bulgarije doen het slechter.