Reizigers die terugkeren uit een rode zone en zich niet laten testen, zullen in de toekomst strenger bestraft worden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gezegd tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. “Ten laatste tegen 1 april, voor de paasvakantie, zal de informatie rechtstreeks beschikbaar zijn voor de politie”, klinkt het.

Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden tot 1 maart. Reizigers die uit een rode zone naar België terugkeren, moeten in quarantaine en zich op dag 1 en dag 7 laten testen. Enkel als de laatste test negatief is, mag men de quarantaine beëindigen.

Op de persconferentie van het Overlegcomité gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) toe dat die regel moeilijk te handhaven is. “We willen dat niet langer tolereren. Testen is een beschermingsmaatregel voor de hele bevolking.”

“We hebben deze namiddag een zeer goede en collegiale afspraak gemaakt met de ministers-presidenten van de regio’s, een echte resultaatsverbintenis, dat we ervoor zorgen dat ten laatste tegen 1 april effectief wanneer mensen uit het buitenland komen en zich moeten laten testen, dat wanneer ze dat niet doen, de informatie daarover ook rechtstreeks beschikbaar zal zijn voor de politie”, legde minister Vandenbroucke uit.

“Als mensen niet doen wat ze moeten doen, zal de politie geïnformeerd zijn, kunnen optreden en boetes opleggen. Dat brengt heel wat met zich mee, technische en juridische kwesties. Die zijn oplosbaar”, benadrukte Vandenbroucke. “Met natuurlijk alle mogelijkheden van weerwerk voor de mensen, we zijn geen politiestaat.”