Marc Van Ranst zal de vergoeding die de GEMS-experten binnenkort krijgen weigeren. Dat zegt hij op Twitter in de nasleep van de rel die ontstond tussen hemzelf en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Voorlopig hebben de GEMS-experten nog geen geld ontvangen, al werd het plan opgevat om daar binnenkort verandering in te brengen. Van Ranst meldt nu dat hij, in de nasleep van de rel met Bouchez, afziet van zijn vergoeding. “Als sommige politici al politieke spelletjes beginnen te spelen met vergoedingen aan de experten, zelfs nog vooraleer die regeling van kracht is, dan pas ik voor die vergoeding”, zegt de viroloog. Volgens VRT-journalist Ivan De Vadder zou ook Erika Vlieghe afzien van de vergoeding.

Bouchez versus Van Ranst

De voorzitter van de Franstalige liberalen haalde vorige week fors uit naar Van Ranst. “Hij wordt betaald door de overheid om advies te geven, dan moet je de beslissingen van de politiek aanvaarden”, zei Bouchez. “Als je de vrijheid wil om te zeggen wat je wil, moet je je terugtrekken als adviseur. Je moet kiezen tussen de twee. Als je elke dag in de media komt, dan ben je niet meer aan het adviseren, maar aan het militeren.”

Nadat bekend werd dat de experten die de regering adviseren een financiële vergoeding zouden krijgen – onder meer om duidelijk te maken dat ze echt voor de overheid werken, herhaalde Bouchez dat de experten volgens hem al betaald worden. “Ze krijgen al geld”, klinkt het. “Ze krijgen een bedrag betaald voor elke halve dag.” Het tegendeel beweren is volgens de MR-voorzitter “valse informatie” verspreiden.

Van Ranst beschuldigde Bouchez ervan te liegen en eist zelfs excuses. “U liegt”, klinkt het stellig. “Of u bent slecht geïnformeerd, en dat is even erg, want u brengt bewust schade toe aan de reputatie van de experten. Ik heb van de overheid sinds de start van 2020 nog geen euro ontvangen. Dat is ok. Daarover liegen in de media is dat niet. U mag uw excuses aanbieden.”