Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) benadrukt in VTM Nieuws dat niet-essentiële reizen echt niet mogen. “Wie toch probeert te vertrekken en betrapt wordt, krijgt een boete en moet rechtsomkeer maken”, waarschuwt hij.

Minister Van Quickenborne zegt dat de politie extra controles zal uitvoeren aan de grensovergangen. “Er zullen controles zijn aan de grenzen. Wie toch probeert te vertrekken en betrapt wordt, zal sowieso een boete moeten betalen én moet rechtsomkeer maken, dat is heel duidelijk”, zegt hij.

Wie daarna nogmaals probeert te vertrekken en opnieuw betrapt wordt, riskeert zeer hoge boetes. “Dan is er sprake van recidive en zal er rechtstreeks gedagvaard worden voor de rechtbank. De mensen zijn gewaarschuwd: doe het niet, uit respect voor iedereen die de regels wel respecteert”.

Testverplichting

Ongeveer 40 procent van de reizigers die terugkeren uit een rode zone laat geen verplichte coronatest afnemen. Bovendien schreef de politie nog geen enkele boete uit voor mensen die de testverplichting aan hun laars lappen. Volgens Van Quickenborne hebben de politiediensten eenvoudigweg nog geen toegang tot deze gegevens.

“We hebben daar op het Overlegcomité gelukkig duidelijke afspraken over gemaakt. Binnenkort zullen de politiezones de gegevens van de terugkerende reizigers rechtstreeks krijgen, waardoor ze kunnen overgaan op controles én boetes zullen kunnen uitschrijven”, zegt Van Quickenborne.

Dat zal echter nog duren tot 1 april. “Dit duurt zolang omdat er wetten moeten worden aangepast in het parlement en de deelstaten”, legt de minister uit. “Als we willen dat mensen in de paasvakantie en de zomervakantie opnieuw kunnen reizen, is het belangrijk dat er dan wel gecontroleerd wordt op het testen.”