Valerie Van Peel en Lorin Parys zijn de nieuwe ondervoorzitters van N-VA. Ze haalden beide in de eerste ronde een absolute meerderheid en verslaan daarmee onder meer Theo Francken, die qua stemmen op de derde plaats eindigde. 

Er waren zes kandidaten voor de twee functies van ondervoorzitter van de partij. Met Theo Francken, Valerie Van Peel, Lorin Parys, Assita Kanko, Kathleen Depoorter en Anneleen van Bossuyt stelden zich enkele boegbeelden kandidaat voor die gegeerde functie van ondervoorzitter bij de N-VA. 

Vandaag mochten de ruim 200 leden van de partijraad elk twee stemmen uitbrengen. Lorin Parys, die sinds 2018 al ondervoorzitter was, haalde met 56,8% de meeste stemmen. Valerie Van Peel volgt op de voet met 56,3% van de stemmen en volgt zo Cieltje Van Achter op als ondervoorzitter. Francken werd derde met 46%, Van Bossuyt vierde met 19%, Kanko vijfde met 12% en Depoorter sluit de rij met 7%.

Theo Francken derde

Francken wordt gezien zijn populariteit bestempeld als de grote verliezer in de media. Op Twitter toonde hij zich alvast wel groots in die nederlaag. “Proficiat Valerie en Lorin, succes met de belangrijke opdracht”, tweette hij meteen na bekendmaking van de resultaten. 

(Lees verder onder de tweet.)

Het ondervoorzitterschap wordt gezien als een zeer interessante functie binnen de N-VA. In de eerste plaats omdat de ondervoorzitters er meer dan bij andere partijen echt publieke figuren zijn. Ze fungeren als spreekbuis voor de partij omdat partijvoorzitter De Wever zijn mediaoptredens beperkt en komen dus vaak in de media. Daarnaast wordt verwacht dat de huidige ondervoorzitters een grote kans hebben om de Wever binnenkort op te volgen als partijvoorzitter. 

1 REACTIE