Een groot deel van het zorgpersoneel in Brusselse en Waalse rusthuizen weigert zich te laten inenten tegen het coronavirus. “Zelden laat meer dan de helft van het personeel zich vaccineren”, klinkt het bij Vincent Frédéricq, secretaris-generaal van de vereniging voor privérusthuizen Femarbel.

Gemiddeld zou 50 procent van het personeel weigeren om zich te laten vaccineren. “Sommige bronnen zeggen 40 procent, maar dat is nog te veel”, zei hij woensdag in De Ochtend op Radio 1. “Andere rusthuizen van de Franstalige koepels zeggen hetzelfde.” Frédéricq wil het personeel laten verplichten om zich in te enten met het vaccin. 

“De publieke koepel is ook voorstander van een verplichting”, vertelt hij. “Of dat niet zou kunnen leiden tot een leegloop bij het personeel? Ik denk het niet. We zullen zien, maar als te weinig mensen zich laten vaccineren zal er sowieso ook geen versoepeling van de coronamaatregelen komen in de betrokken instellingen.”

De bereidwilligheid voor vaccinatie ligt in de Vlaamse rusthuizen veel hoger dan in Brussel en Wallonië. Slechts 13% van de Vlaamse personeelsleden weigeren het vaccin. De oorzaak van dit verschil wordt gezocht bij Frankrijk. Waar de bereidheid tot vaccinatie ook beduidend laag ligt.

1 REACTIE