Tess Minnens, voorzitster van Jong Open Vld was de enige die vanavond bereid was om publiek te reageren, nadat bekend raakte dat de partij 50.000 euro investeerde in de campagne van Sihame El Kaouakibi. “Een kaakslag voor wie zich dagelijks inzet voor de partij”, oordeelt de jongerenvoorzitster scherp. Oud-voorzitster Gwendolyn Rutten die eerder toezegde voor Terzake zegde last minute af. Ook Egbert Lachaert wilde niet voor de camera’s reageren.

Het was uiteindelijk de warm ingeduffelde jongerenvoorzitster Tess Minnens die vanavond, live vanuit Deinze, de meubelen mocht redden voor Open Vld. Na de vergadering van de Vlaamse fractie deze namiddag, enkel gevolgd door een persbericht bleef het muisstil bij de andere Open Vld kopstukken.

Minnens wond er geen doekjes om en draaide niet om de hete brij heen: “Het is een kaakslag voor iedereen die zich elke dag inzet voor de liberale partij. Uiteindelijk doe je aan politiek (engagement) uit verantwoordelijkheidszin. Niet uit geldbejag. Maar je verwacht dan wel dat de partij haar geld op een goede manier zal beheren, en de organisatie op een degelijke manier bestuurt”.

“Wat je nu ziet zijn toch een aantal praktijken die helemaal niet stroken daarmee. Het is natuurlijk normaal te investeren in partijkopstukken, maar je verwacht wel dat dat op een transparante, eerlijke en gelijke manier gebeurt. En dat is nu niet het geval. Ik denk dat dat heel hard aankomt bij de achterban.”

“Er zijn nog liberalen, wij werken elke dag hard en onbezoldigd” 

Op sociale media lanceerde Minnens deze namiddag eerder al een campagne onder de hashtag “Er zijn nog liberalen”.

Dat Open Vld maar liefst 50.000 euro investeerde in de campagne van El Kaouakibi komt hard aan.

“We zijn een politieke jongerenorganisatie, worden niet gesubsidieerd en we proberen talentvolle jongeren te herkennen en te stimuleren in de politiek te gaan. We overtuigen jongeren ook om zelf met hun eigen centen in hun politieke carrière te investeren. Dan is het wel zwaar om te zien dat bepaalde personen blijkbaar meer waard zijn dan andere. Ik hoop dat dat in de toekomst kan veranderen.”

De boodschap aan de partijtop en aan voorzitter Lachaert klonk glashelder en de verwachtingen richting Egbert Lachaert zijn hoog.

“De voorzitter heeft vorig jaar een heel duidelijk mandaat gekregen om de zaken anders aan te pakken. En de bladzijden van het verleden om te slaan. Hij moet die navelstreng dringend doorknippen”, klonk het vastberaden.

“Het is tijd dat de liberale partij de 21ste eeuw binnenstapt. Onze jonge talenten rekenen er op dat er transparant bestuurd wordt. Zodat we eindelijk die verhalen van ‘postjespakkers’ achter ons kunnen laten. Want dat is alvast niet wat ik voel bij de vele geëngageerde jongeren.”