Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) hoopt met een nieuwe campagne alle twijfels rond het coronavaccin weg te nemen. Op die manier wil hij alle geloofsgemeenschappen overtuigen om zich te laten vaccineren. Dat schrijft De Zondag.

“Alle fakenewsberichten die zowel online als offline te vinden zijn, zorgen ervoor dat sommige burgers zich vragen stellen bij de vaccins”, zegt Bart Somers in De Zondag. “Met de Vlaamse regering willen we dan ook correcte en duidelijke informatie geven. Op die manier willen we alle twijfels wegnemen, ook bij de christenen, moslims en joden die uit religieuze overtuiging overwegen om zich niet te laten vaccineren.”

Somers gaat daarvoor samenwerken met de vzw Orbit, die werkt rond superdiversiteit en migratie. De vzw biedt onder andere opleidingen tegen racisme aan. “Samen met de lokale besturen zal Orbit specifieke communicatietools ontwikkelen om het draagvlak bij die doelgroep te vergroten en zo de vaccinatiegraad op te krikken”, legt hij uit.

Ramadan

Op 12 april gaat de ramadan van start. Sommige Vlaamse moslims vragen zich af of ze zich in die periode wel mogen laten vaccineren. “Er is geen enkele reden om uit te gaan van een onverenigbaarheid van de ramadan en de vaccinatie”, zegt de Gentse imam Khalid Benhaddou, die meewerkt aan de campagne.

“Injecties kunnen het vasten enkel verbreken wanneer ze een voedende werking hebben, maar dat is hier niet het geval. Een coronavaccin verbreekt het vasten dus niet”, besluit de imam.