De Belgische brouwers hebben berekend dat er vorig jaar 445 miljoen minder pintjes zijn gedronken dan het jaar voor voordien. Federatiedirecteur Krishan Maudgal (foto) vraagt dat cafés en restaurants zo snel mogelijk weer mogen openen.

De brouwers omschrijven 2020 als “het slechtste jaar voor de Belgische bierindustrie sinds de Tweede Wereldoorlog”. En die slechte cijfers werden vooral veroorzaakt door de coronapandemie en de bijhorende maatregelen. Buitenshuis werd ruim de helft minder bier gedronken dan in 2019. Het gaat om een verschil van 445 miljoen glazen bier. De totale markt, met onder meer ook de verkoop in de supermarkten, daalde met 20 procent. “Veel mensen denken dat er vaker thuis een pintje werd gedronken nu de cafés dicht zijn. Dat is inderdaad een beetje het geval, maar het gaat slechts om een stijging van 2 procent”, meldt directeur Krishan Maudgal van de federatie.

Strikt houden aan maatregelen

De Belgische bierbrouwers willen dat de cafés zo snel mogelijk opnieuw de deuren mogen openen. Ze maakten daarom een verlanglijstje over aan het Overlegcomité dat vrijdag bekendmaakt of er verdere versoepelingen kunnen plaatsvinden. “Door zich strikt te houden aan maatregelen zoals bediening aan tafel, verplichte mondmaskers en voldoende afstand tussen de tafels, ziet de federatie geen reden waarom cafés en restaurants niet tegelijk zouden kunnen heropenen”, stelt Maudgal. directeur Krishan Maudgal van de federatie. “De sector pleit daarom voor een gezamenlijke heropening, zonder onderscheid tussen de twee soorten etablissementen.”