Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kondigde zaterdag nieuwe maatregelen aan tegen genitale verminking. Op jaarbasis voorziet hij 160.000 euro voor sensibilisering en vorming in de asielcentra.

Dat maakte Sammy Mahdi (CD&V) zaterdag bekend in een persbericht naar aanleiding van de internationale dag tegen genitale verminking.

Bij de opvang van asielzoekers wil Mahdi meer aandacht hebben voor kwetsbare groepen, waartoe slachtoffers van genitale verminking volgens de opvangwet behoren. Uit onderzoek blijkt dat 23 procent van de asielzoekende meisjes het risico loopt.

Met deze structurele middelen kunnen opnieuw vormingen plaatsvinden in de asielcentra. Een goede voorlichting is immers essentieel voor mensen die afkomstig zijn uit bepaalde landen.

“Een genitale verminking tast hun lichaam aan en het is in geen geval een vrije keuze van die meisjes en vrouwen. Een duurzame werking bouw je uit met middelen waar je jaarlijks zeker van bent”, aldus Mahdi.

In 2018 woonden er in België 17.575 slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking. 8.342 vrouwen en meisjes liepen het risico. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo).