Terrorist Salah Abdeslam kost de Franse staat vanuit zijn cel ieder jaar zo’n 433.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Justitie die RTL naar buiten bracht

In 2016 werd Salah Abdeslam opgepakt in Molenbeek vanwege zijn betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in Parijs een jaar voordien. Sindsdien verblijft Abdeslam in de gevangenis van Fleury-Mérogis, een zwaarbewaakte gevangenis in de buurt van Parijs. Maar dat kost heel wat geld. 

De bewaking van Abdeslam wordt gedaan door acht speciaal getrainde agenten, wat jaarlijks ongeveer 397.000 euro kost. Daarnaast geeft de gevangenis zo’n 36.000 euro per jaar uit aan voedsel, linnengoed en de verwarming van de cel van Abdeslam, goed voor zo’n 100 euro per dag.

Daarnaast waren er ook enkele vaste kosten, zoals de plaatsing van het videobeveiligingssysteem van 16.000 euro en stoorapparatuur ter waarde van 189.500 euro om elke vorm van telecommunicatie in de buurt van de cel tegen te gaan.

Die vaste kosten gespreid over de lengte van Abdeslam’s straf opgeteld bij de kosten van de bewaking, voedsel en verwarming, brengt de totale kost van het opsluiten van Abdeslam op zo’n 433.000 euro per jaar.