De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft een gevangenisstraf van 3,5 jaar gekregen. Volgens de rechtbank heeft Navalny zijn voorwaarden geschonden van een eerdere veroordeling, die volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het resultaat van een oneerlijk proces. 

In 2014 werd Navalny voor een corruptiezaak veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar. Eén van de voorwaarden was dat Navalny zich regelmatig meldde bij de politie, en die voorwaarden liepen tot eind vorig jaar. Na zijn vergiftiging met novitsjok herstelde Navalny echter in Berlijn en kon hij zich dus niet regelmatig melden. Bij aankomt in Rusland enkele weken geleden werd hij meteen opgepakt.

Volgens de Russische rechtbank heeft Navalny zijn voorwaarden geschonden en zijn voorwaardelijke gevangenisstraf wordt nu dus omgezet in een effectieve celstraf. Hij zal 2,5 jaar naar de cel moeten, aangezien hij al een jaar onder huisarrest zat dat van de gevangenisstraf wordt afgetrokken.