Nederland heeft sinds kort te maken met een illegale ‘burgerwacht’ die jacht maakt op pedofielen. De ‘pedohunters’ zijn mensen die het recht in eigen handen nemen en jagen op pedofielen om ze stevig aan te pakken. Zo liep het eerder al dodelijk af, en voor het doelwit van Erika D. (36), haar 16-jarige zoon en zijn 18-jarige vriend liep het ook bijna dodelijk af.

De politie trof de man op het randje van sterven aan in zijn woning op 1 november. Het bloed was tot aan het plafond gespetterd en in het ziekenhuis bleek dat zijn schedel was ingeslagen. Daarnaast werd hij meerdere keren gestoken met een mes.

De daders hadden de moordpoging zeer zorgvuldig gepland en de gesprekken en spraakberichten niet verwijderd. Op de telefoon van Erika D. trof de politie de planning aan. Ze was erachter gekomen dat het slachtoffer jaren geleden eens veroordeeld was voor een zedendelict, waardoor ze besloot dat hij dood moest. Hij moest “helemaal naar de kanker gesloopt worden”. Erika wilde eerst zijn schedel inslaan en daarna “het werkje afmaken met een groot mes.”

De officier van justitie Sandra Leusink vertelde tijdens de pro-formazitting volgens HLN dat de man “het ternauwernood overleefd heeft” al was hij een lange tijd in levensgevaar. Hij is het zicht aan één van zijn ogen volledig verloren. De 18-jarige verdachte zegt opgelucht te zijn dat het slachtoffer de aanval overleefd heeft.

Zijn advocaat, Mark-Jan Bouwman, hoopt dat hij voor de jeugdrechtbank mag verschijnen, maar de officier van justitie gaat daar niet mee akkoord. De 18-jarige had de aanval zorgvuldig gepland. Hij wordt wel onderzocht door gedragsdeskundigen. Erika D. wordt ook onderzocht en zou momenteel aan antidepressiva zitten.