Coronavaccinproducent Pfizer wil de lengte van het productieproces van zijn vaccins halveren. Momenteel telt het proces nog 110 dagen. De bedoeling is om dit te herleiden naar 60 dagen. Chaz Calitri, die een van de hoofdfabrieken in Amerika leidt, noemt het in USA Today ‘Project Light Speed’.

 “Alleen al in de laatste maand hebben we de productie verdubbeld”, klinkt het bij Calitri. De productie- en leveringsproblemen waar Pfizer voordien mee kampte, lijken volledig verdwenen te zijn. Door de hoogdringendheid van het vaccin moest het bedrijf meteen in commerciële productie gaan. Dit leidde voordien tot verschillende problemen. Maar deze lijken opgelost. “We hebben al heel wat echt handige verbeteringen aangebracht”, legt Calitri uit.

Ook in ons land, bij de lokale afdeling van Pfizer in Puurs, zijn de problemen bijna volledig van de baan. Door de eerdere opschaling van de productie kampte men hier ook met vertragingen en de gekende leveringsproblemen bijgevolg. Daarnaast breidt Pfizer zijn Europees netwerk nu uit van drie naar dertien partners. Ook concurrenten Novartis en Sanofi zullen vanaf nu samenwerken met het bedrijf.