In Roemenië is een zes weken oude baby gestorven tijdens een doopritueel in een orthodoxe kerk. Tijdens het ritueel werd de baby drie maal ondergedompeld in water in het doopvont. Het kind kreeg een hartstilstand en overleed een paar uur later in het ziekenhuis. Volgens de autopsie zat er vocht in de longen van het kind.

Het doopritueel is al jaren omstreden in Roemenië. Na de dood van de baby heeft de politie een officieel onderzoek ingesteld. Daarnaast werd er ook een petitie opgestart om de doopceremonie in de Roemeense Orthodoxe Kerk aan te passen.  “We willen dat de doop voortaan symbolisch wordt uitgevoerd, door water op de bovenkant van het hoofdje te sprenkelen”, klinkt het bij de initiatiefnemer Vladimir Dumitru. “En niet meer door het kind drie keer volledig onder te dompelen.” De petitie haalde ondertussen al ongeveer 60.000 handtekeningen. 

Ook de woordvoerder van de Roemeense Orthodoxe Kerk vindt dat een onderzoek moet worden opgestart. “Dit is zonder twijfel een bijzonder tragische situatie”, vertelt hij. “Maar normaal bedekken ervaren priesters altijd de neus, mond en oren van een baby die gedoopt wordt zodat ze geen water kunnen binnenkrijgen.”