Er worden nog altijd Waalse wapens en munitie gebruikt in de oorlog in Jemen. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo VredesActie waarover Le Soir bericht.

Uit satellietbeelden, video’s en foto’s uit het noorden van Jemen, die dateren uit augustus en september 2019, blijkt dat de Saoedische Nationale Garde betrokken was bij gevechten in de Jabaravallei tussen de troepen van de internationaal erkende Jemenitische regering en sjiitische Houthi-rebellen.

De Saoedische troepen waren uitgerust met wapens van FN-Herstal. Maar ook de Houthi’s blijken FN-wapens en -munitie buitgemaakt te hebben.

“Schendingen humanitair recht”

“Dit onderzoek toont aan dat, in tegenstelling tot wat de Waalse regering in het verleden heeft beweerd, de Saudische Nationale Garde militair opereert in Jemen en er Belgische wapens en munitie gebruikt”, zegt Hans Lammerant van VredesActie, die de beelden onderzocht.

“Elk wapen dat naar daar uitgevoerd wordt, dreigt dus in Jemen bij te dragen aan de schendingen van het internationaal humanitair recht die daar plaatsvinden”, klinkt het. “Bij elke nieuwe beslissing over de toekenning van vergunningen aan Saudi-Arabië moet met deze elementen rekening worden gehouden.”