Kernenergie is drie keer zo goedkoop als zonne-energie en tweeënhalf keer goedkoper dan windenergie. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Nederlands EU-Parlementslid Rob Roos (JA21).

De Green Deal van EU-Commissaris Frans Timmermans (PvdA) moet de Europese Unie tegen 2050 uitstootvrij maken. Daarbij wordt kernenergie, hoewel CO2-neutraal, uitgesloten. België bereidt zich ondertussen voor op een kernuitstap.

De studie, die onder meer werd samengesteld door milieujurist Lucas Bergkamp en gecontroleerd werd door Nobelprijswinnaar economie William Nordhaus, concludeert dat kernenergie drie keer zo goedkoop is als zonne-energie en tot tweeënhalf keer goed goedkoper is dan windenergie.

De studie werd opgesteld in opdracht van de conservatieve ECR-fractie en de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement. Europees Parlementslid Rob Roos (JA21) nam naar eigen zeggen het initiatief voor de studie nadat Timmermans niet kon uitleggen waarom er voor kernenergie geen plaats was in zijn plannen.

“EU-klimaatplannen zijn niet realistisch”

“De EU-strategie voor klimaatneutraliteit tegen 2050 is niet realistisch en zal waarschijnlijk tot teleurstellingen leiden”, klinkt het in de studie, die ook berekende dat het effect van de Green Deal op de wereldwijde temperatuurstijging erg beperkt blijft. “Om het risico op teleurstellingen zoveel mogelijk te beperken en toch de emissies terug te dringen, zijn ‘no regrets’ oplossingen nodig. Kernenergie is zo’n oplossing”

“Daarnaast biedt kernenergie zowel qua ruimtelijke eisen (benodigde oppervlakte) als qua elektriciteitskosten substantiële voordelen ten opzichte van hernieuwbare energie (gelijk welke combinatie van wind- en zonne-energie)”, luidt het verder. “Het kostenvoordeel van kernenergie neemt toe wanneer we ook rekening houden met de systeemkosten, en wordt nog groter bij hogere penetratiegraden van wind- en zonne-energie.”