De Ocean Viking, een reddingsschip van de ngo SOS Méditerranée, mag met ruim 420 illegale migranten aan boord aanmeren in de haven van het Italiaanse eiland Sicilië. Dat meldt Belga

Afgelopen dagen werden voor de kust van Libië tijdens verschillende operaties in totaal 422 migranten uit het water gehaald die met bootjes onderweg waren naar het Europese vasteland. Sindsdien was de bemanning op zoek naar een Europese haven om aan te meren. Italië hield de boot eerst letterlijk en figuurlijk af, maar geeft nu dus toch toestemming.

Het schip met voornamelijk migranten uit Ivoorkust, Mali en Soedan mag aanmeren in de haven van het Italiaanse eiland Sicilië. Daar zullen ze eerst nogmaals getest worden op het coronavirus (bij een eerste test bleken acht migranten besmet te zijn), waarna ze een asielaanvraag kunnen indienen. 

Sinds de asielcrisis van 2015 proberen ieder jaar tienduizenden migranten vanuit Afrika illegaal de oversteek te wagen naar Europa. Ze krijgen daarbij vaak hulp van NGO’s die met zogenaamde reddingsschepen actief zijn op de Middellandse Zee, wat leidt tot kritiek omdat ze op die manier voor een aanzuigeffect van mensensmokkel en illegale migratie zouden zorgen. Italië stelde vorig jaar nog geen illegale migranten meer toe te willen laten op haar grondgebied, maar komt daar nu dus op terug.