Kersvers Amerikaans president Joe Biden schrapt de migratiedeal van zijn voorganger Donald Trump om illegale migratie tegen te gaan. “Deze stap betekent niet dat de Amerikaanse grenzen nu open zijn”, klinkt het bij de regering-Biden. 

Tijdens zijn ambtstermijn sloot Donald Trump een akkoord met de Centraal-Amerikaanse landen El Salvador, Guatemala en Honduras om illegale migranten uit die landen te ontmoedigen naar de VS te komen. Naast Mexico zijn dit de landen van waar het meeste mensen illegaal de VS proberen te bereiken en Trump probeerde die illegale migratiestroom droog te leggen.

Maar president Joe Biden heeft nu besloten om die deal met de Centraal-Amerikaanse landen op te blazen. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zegt in een verklaring dat de VS willen werken aan een nieuw partnerschap met die landen om legale migratie te bevorderen, eerder dan illegale migratie te bestrijden. Daarnaast zouden ze ook de dieperliggende oorzaken van waarom mensen er emigreren willen aanpakken. 

Kritiek

Op de opschorting van de deal komt heel wat kritiek, omdat Trump er met dat akkoord wel in slaagde de illegale migratie vanuit die landen fors te verminderen en het probleem van illegale migratie naar de VS onder controle te krijgen. “Deze stap betekent niet dat de Amerikaanse grenzen nu open zijn”, reageert de regering-Biden daarop.