Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel, is behoorlijk kritisch over het Belgische vaccinatietempo en maakt de vergelijking met het Verenigd Koninkrijk.

Op Twitter verwijst Noppen naar een artikel van The Times, waarin geschreven wordt hoe het Verenigd Koninkrijk “bijna 1.000 mensen per minuut kan vaccineren”. Binnen drie maanden zouden meer dan 30 miljoen Britten ingeënt zijn. De Britse regering zal vanaf midden maart beginnen met het toedienen van tweede dosissen van het coronavaccin. 

Pijnlijk, vindt Noppen. “UK: vaccineert à 1.000 personen per MINUUT. Wij: ‘we zitten vòòr op schema’. No comment…”, schrijft hij op Twitter.

Flater van Vandenbroucke

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beweerde vorige week dat slechts drie EU-landen sneller vaccineren dan België. Om dat te staven verwees Vandenbroucke naar gegevens van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC). Volgens de sp.a’er moet België maar drie EU-landen laten voorgaan als het aankomt op het aandeel van de bevolking dat minstens één vaccinatieprik ontving.

In werkelijkheid staat België pas op de elfde plaats. Meer nog, op de lijst van het aandeel volledig gevaccineerde personen – dus mensen die twee keer een prik ontvingen – staat België bijna helemaal onderaan. Enkel Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg en Bulgarije doen het slechter.