Het Myanmarese leger heeft maandag een staatsgreep gepleegd en de verkozen regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd.

Nobelprijswinnares Suu Kyi werd samen met andere politici van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) gearresteerd door het leger, vanwege vermeende kiesfraude. Het leger kondigde de noodtoestand voor de duur van een jaar af en droeg de macht over aan legerleider Min Aung Hlaing.

De NLD maakt gewag van een staatsgreep en roept de bevolking op om te protesteren. In een vooraf geschreven verklaring zegt Suu Kyi dat Myanmar “terug een militaire dictatuur” is. “Ik dring er bij de mensen op aan om dit niet te accepteren, om te reageren en van ganser harte te protesteren tegen de staatsgreep door het leger”, klinkt het.

Junta

De NLD behaalde in november een eclatante verkiezingsoverwinning, met 83 procent van de stemmen. Het was slechts de tweede verkiezing in Myanmar sinds de decennialange militaire junta in 2011 een deel van de macht afstond. Het leger hield sindsdien nog altijd drie belangrijke ministeries in handen: Defensie, Binnenlandse Zaken en Grenzen.

Volgens het leger waren er aanwijzingen van fraude bij die verkiezingen. Het Myanmarese parlement weigerde een buitengewone zitting bijeen te roepen over de beschuldigingen, waarop het leger een staatsgreep niet uitsloot.

Westen veroordeelt staatsgreep

Westerse regeringen veroordelen de gebeurtenissen unaniem. “De Verenigde Staten staan achter het volk van Birma in hun streven naar democratie, vrijheid, vrede en ontwikkeling. Het leger moet deze acties onmiddellijk terugdraaien”, zegt de kersverse Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (Dem.).

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, veroordeelt de gebeurtenissen en roept het leger op “de wil van het volk” te respecteren. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel doet hetzelfde en roept het leger op om de gearresteerde politici vrij te laten.

“België is zeer bezorgd over de situatie in Myanmar”, reageert minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). “We veroordelen met klem een staatsgreep die erop gericht is de democratie te ondermijnen, alsook de arrestaties van verkozenen. Wij zullen samen met onze Europese partners nagaan welk gevolg aan deze acties moet worden gegeven.”