De leerachterstand bij kinderen blijft maar stijgen ten gevolgen van de coronacrisis. Volgens velen, waaronder ook topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve, kan deze achterstand niet meer worden weggewerkt dit jaar. Leerstof schrappen wordt dan ook een steeds reëlere optie.

Voor leerlingen van het eerste middelbaar bedroeg de leerachterstand aan de start van het schooljaar ongeveer 5 maanden. Door de nieuwe verstrengingen is deze achterstand nooit weggewerkt geweest. “Dat betekent dat we nu in één jaar moeten doen waar je normaal anderhalf jaar voor nodig hebt. Zelfs in comfortabele omstandigheden is dat een enorme uitdaging”, zegt Lieven Boeve in Het Nieuwsblad. 

“Ook in het basisonderwijs is de situatie verre van ideaal: de kinderen moeten nu op vaste plaatsen zitten en soms mondmaskers dragen”, gaat Boeve verder. “En dan zijn er nog de quarantaines op alle niveaus. We zijn dit schooljaar begonnen met het idee dat we er een zo normaal mogelijk jaar van zouden maken. We stellen nu vast dat we te optimistisch waren. En moeten er niet op rekenen dat we dit schooljaar de achterstand opgelost krijgen.”

De optie om leerstof te gaan schrappen lijkt steeds reëler te worden. “Het is hoog tijd dat we samenzitten met de minister om te kijken hoe we de tekorten kunnen wegwerken de komende jaren, in de eerste plaats in de klas en als het moet uitzonderlijk ook daarbuiten”, aldus Boeve. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) laat weten zeker in gesprek te willen gaan. Hij maakt wel duidelijk dat leerstof schrappen enkel een laatste redmiddel mag zijn. “We kunnen nu nog niet weten hoe de rest van dit schooljaar zal verlopen”, klinkt het. “Nu al leerstof schrappen staat gelijk aan vroegtijdig de handdoek werpen. Voor mij is leerstof selecteren pas de laatste optie.”