“Sihame El Kaouakibi moet dringend transparantie en duidelijkheid bieden aan partij”, zegt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert in De Ochtend op Radio 1.

Verschillende Open Vld’ers reageerden behoorlijk misnoegd op het nieuws dat het van gesjoemel beschuldigde Vlaams Parlementslid bij haar toetreding 50.000 euro van de partij kreeg “om zichzelf te lanceren”.

“Goedbedoelde investering”

“Voor mij is dat moeilijk om uit te leggen omdat ik daar niet zelf bij betrokken was”, reageert partijvoorzitter Lachaert. “Ik begrijp onze basis ook wel. Ik ben zelf al heel lang actief binnen de partij. Ook ik moest ooit kiezen tussen een nieuwe badkamer te zetten of campagne te voeren. Ik begrijp de reactie van de basis van onze partij dat zij dat veel geld vinden.”

Tegelijkertijd zegt Lachaert dat het niet om “een cadeau” van toenmalig voorzitter Gwendolyn Rutten ging. “Het ging om de grootste kieskring, waar we het moeilijk hadden en waar we een kandidaat zagen met een uniek profiel met meerwaarde”, klinkt het. “Het was een goedbedoelde investering, zoals het Vlaams Belang een miljoen investeert in Facebookreclames. Ik ga niet ontkennen dat het nu slecht valt. Dat begrijp ik.”

Lachaert eist meer openheid van El Kaouakibi

Toch eist Lachaert duidelijkheid van El Kaouakibi. “Wij willen graag meer duidelijkheid over wat hier precies aan de gang is”, aldus Lachaert. “Dit is een week geleden gestart met artikels in de krant en wij krijgen bijzonder weinig informatie, ook van Sihame zelf. Wij vragen daarom uitdrukkelijk dat Sihame dringend transparantie en duidelijkheid moet geven. Ik verwacht tekst en uitleg over wat al een week in de kranten staat. Wij kunnen als partij niet verder zonder dat we duidelijkheid krijgen van haar.”

De partijvoorzitter wijst er ook op dat El Kaouakibi als een actieve informatieplicht heeft tegenover de partij. “Daarover verwacht ik meer”, klinkt het. “Ik verwacht tekst en uitleg. Op basis daarvan zal ik actie ondernemen.”

De tijd zal volgens Lachaert moeten uitwijzen of de Antwerpse nog een toekomst heeft binnen de partij: “Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Maar als je lang wacht met reageren maak je het voor jezelf moeilijk. Daarom roep ik haar op om goed mee te werken met de bewindvoerder en open te zijn naar de partij. Wij worden ook meegenomen in de storm en dat is niet fijn.”