Dinsdag maakte Kamerlid Kristof Calvo op Twitter bekend dat hij stopt als fractievoorzitter van Groen in de Kamer. In ‘De afspraak op vrijdag’ heeft hij meer uitleg gegeven bij zijn beslissing. “Ik wil niet meer dé man zijn van Groen in de Kamer”, klinkt het.

Dinsdag schreef Kristof Calvo op Twitter dat hij stopt als spreekbuis van Groen in de Kamer en een “nieuw hoofdstuk” wil aansnijden. Hij blijft actief als Kamerlid en gemeenteraadslid in Mechelen, maar gaat ook aan de slag als medewerker bij het studiebureau van het Nederlandse GroenLinks.

In ‘De afspraak op vrijdag’ gaf Calvo meer uitleg bij zijn beslissing. Het idee om een stap terug te zetten is na de verkiezingen gegroeid, zegt hij. Na 10 jaar in de Kamer wil hij nu “meer bezig zijn met ideeënstrijd en de lange termijn, en minder met incidenten waar je als fractieleider heel vaak mee bezig moet zijn”.

“Ik wil niet meer de man zijn van Groen in de Kamer. Ik wil wel volksvertegenwoordiger zijn en ik denk dat er in Nederland op dit moment dingen gebeuren die mij als volksvertegenwoordiger kunnen versterken.”

Of de combinatie niet indruist tegen het cumulverbod bij Groen? Volgens Calvo kan zijn werk in Nederland hem ideeën geven die hij in België kan gebruiken en zal er van een belangenconflict geen sprake zijn. Over de vergoeding van die tweede functie zijn nog geen afspraken gemaakt. Dat heeft naar eigen zeggen ook niet meegespeeld in zijn beslissing. “Het interesseert me niet. Ik wil uitbetaald worden in ideeën en inspiratie”, besluit Calvo.