Het is vanaf nu verboden om metalen slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen te verkopen. Dat besliste de plenaire Kamer nadat een wetsvoorstel van MR, CD&V en N-VA unaniem werd goedgekeurd. Zo hoopt de Kamer dat lachgasgebruik zal verminderen.

De Kamercommissie Gezondheid keurde de plannen al vorige zomer goed, maar eerst moest de Europese Commissie nog opmerkingen geven waardoor men nog niet tot een definitieve, plenaire stemming kon overgaan. Nu dat allemaal achter de rug is, kon het wetsvoorstel eindelijk definitief op tafel komen. De Kamer keurde het unaniem goed en bindt zo de strijd aan met lachgasgebruik onder minderjarigen.

Erkend voedingsadditief

Een totaalverbod op lachgas is lastig, omdat het een vergund geneesmiddel is dat Europees erkend is als voedingsadditief. Wanneer iemand het lachgas inhaleert, kan dat echter wat effecten hebben op je lichaam. Volgens de druglijn ervaart men een euforische roes met lach- of giechelbuien die slechts enkele minuten duurt. Er kunnen echter coördinatiestoornissen ontstaan en zelfs problemen met het kortetermijngeheugen. Daarnaast zijn hallucinaties ook niet ongezien.

Lachgas komt ook niet zonder risico’s. Gebruikers kunnen last krijgen van duizeligheid en evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en verwardheidn misselijkheid en bewustzijnsverlies net als gevoelloosheid in de ledematen. De verlaagde alertheid kan ook leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties op de fiets of te voet. Daarnaast staat de fles onder hoge druk waardoor bij rechtstreekse inhalering de lippen, mondholte of zelfs longen kunnen bevriezen waardoor ernstige lichamelijke letsels kunnen optreden.

Zware lichamelijke schade mogelijk

Het heeft ook effecten op de hersenen. Wie veel lachgas inademt, ademt niet genoeg zuurstof in. Dat verklaart ook deels waarom gebruikers hoofdpijn kunnen krijgen. Een zuurstoftekort kan zeer gevaarlijk zijn voor het lichaam. In combinatie met alcohol, kan lachgas zelfs voor zware ademhalingsproblemen zorgen. Langdurig gebruik kan ervoor zorgen dat er bloedarmoede optreedt en er een tekort optreedt aan vitamine B12. De drugslijn waarschuwt dat jongeren kwetsbaarder zijn dan volwassenen.

Men kan zich ook de vraag stellen of het zuurstoftekort, het vitamine-B12-tekort en alle bijwerkingen de ontwikkeling van tieners ook niet fnuikt. De opmars van lachgas op feestjes en achter het stuur, samen met de lichamelijke bijwerkingen en zelfs mogelijke permanente hersenschade, zorgde ervoor dat de Kamer dit wetsvoorstel op tafel legde. Handelaars mogen het niet meer verkopen aan minderjarigen en lachgas krijgt een waarschuwingslabel net zoals sigaretten. De N-VA wilde een totaalverbod, ook in de voedingsindustrie, maar dat werd weggestemd.