Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) begrijpt niet waarom de kappers twee weken vroeger mogen openen dan de andere niet-medische contactberoepen. Dat heeft hij gezegd in ‘De zevende dag’ op Eén. “Als men mij morgen vraagt ‘waarom kappers wel, en pedicure niet’, dan krijg ik dat moeilijk uitgelegd”, aldus Jambon.

De kappers mogen open op 13 februari, maar voor de andere niet-medische contactberoepen is het nog wachten tot 1 maart. Jan Jambon ziet echter geen verschil. “Als men mij morgen vraagt ‘waarom kappers wel, en pedicure niet’, dan krijg ik dat moeilijk uitgelegd”, zegt hij.

Jambon verdedigt wél de keuze om de heropening van de kappers te laten primeren boven versoepelingen inzake sociale contacten. “Het gaat over een gecontroleerde omgeving, er bestaan goed uitgewerkte protocollen met de sector. Daarop kan gecontroleerd worden.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zei zaterdag dat een heropening van de horeca op 1 maart volstrekt ondenkbaar is. Jambon treedt hem daarin bij. “Alles wordt geleid door de cijfers, door de evolutie van de pandemie. We zitten nu op een onzeker plateau. Zolang de cijfers blijven dansen op het niveau van vandaag, is de situatie niet goed genoeg voor verdere versoepelingen.”

Versoepelingen moeten mogelijk zijn zodra alle 65-plussers en mensen met chronische aandoeningen jonger dan 65 gevaccineerd zijn, zegt Jambon. “Dan zijn alle mensen ingeënt die een groot risico lopen om in het ziekenhuis terecht te komen, en dan moet het mogelijk zijn om de strenge maatregelen af te bouwen.”

De minister-president verwacht dat de massale vaccinatie in Vlaanderen op 1 maart van start kan gaan. “Als we dan vaccins in groten getale krijgen, dan kan het snel gaan.”