Assadolah A, een Iraanse diplomaat en spion, is door de Antwerpse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor een verijdelde terreuraanslag in Frankrijk. Iran wil de man ruilen tegen de VUB-docent die na een schijnproces in Iran veroordeeld werd tot de doodstraf. 

In 2018 plande Assadolah A. een aanslag op een congres van de Iraanse verzetsbeweging MEK nabij Parijs. Amir S. en zijn vrouw Nasimeh N., een Belgisch koppel met Iraanse roots, kreeg de opdracht om op dat congres een bom te laten ontploffen, maar de aanslag kon verijdeld worden.

Het brein achter de aanslag bleek Assadolah A. te zijn, een Iraanse diplomaat en spion. Hij zit sindsdien in een Belgische cel en verscheen vandaag voor de rechtbank van Antwerpen, waar hij zich beriep op zijn diplomatieke immuniteit om een straf te ontlopen. De rechtbank veegde die immuniteit van tafel en veroordeelde de man tot 20 jaar cel. Het koppel dat de aanslag zou plegen kreeg 15 en 18 jaar cel.

Of Assadolah A. die straf ook effectief zal uitzitten, is nog koffiedik kijken. Iran zou hem immers graag terug naar Iran willen halen en liet al verstaan open te staan voor een gevangenenruil. Ahmadreza Djalali, een VUB-docent die in Iran ter dood veroordeeld werd, zou daarvoor in aanmerking komen. Er werd diplomatiek onderhandeld over die ruil, maar een overeenkomst is er nog niet.