Enkele honderden illegale migranten bezetten inmiddels al een week de Brusselse Begijnhofkerk om op die manier regularisatie af te dwingen. “Ik laat me niet chanteren”, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in De Standaard. 

 
“We kunnen de epidemie stoppen door de mensen zonder papieren te regulariseren en ons dezelfde rechten te geven”, aldus een woordvoerder van de illegalen in De Standaard. “We willen de kans krijgen om te werken. We hebben er genoeg van om dit leven te leiden. Het is zwaar. Er zijn heel wat mensen die het dak boven hun hoofd verloren hebben”, klinkt het.

Reactie Mahdi

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageerde afwijzend. “Het heeft geen zin om een kerk of een moskee te bezetten. Een algemene regularisatieronde komt er niet”, stelde Mahdi in een mededeling. “Wie om prangende humanitaire redenen een aanvraag tot regularisatie wil indienen, kan dat doen volgens de juiste procedures, maar niet met een kerkbezetting. Ik zal me niet laten chanteren.”
 
Maandag verscheen opnieuw een artikel over de illegalen in De Standaard, waarin ze Mahdi vragen te komen kijken naar de situatie waarin ze leven. De staatssecretaris reageerde via Twitter: “1) jarenlang hier onwettig verblijven 2) kerk bezetten en oproepen om zoveel mogelijke kerken en moskeeën te bezetten 3) regularisatie eisen 4) eisen dat ik langskom. Neen, zo werkt het echt niet”, aldus Mahdi.