Het protest tegen de geplande verbouwing van het Gentse Gravensteen blijft groeien. Al meer dan 4.000 mensen ondertekenden de petitie van de actiegroep SOS Gravensteen. “Alle respect voor het Gravensteen is verdwenen”, zegt voorzitter Wouter Houtekamer in De Morgen.

“Een oude walmuur moet wijken onder het mom van toegankelijkheid. En hoewel het stadsbestuur van ‘meer groen’ zijn slogan maakt, gaat het een van de weinige streepjes groen in de binnenstad inruilen voor een giftshop. Alle respect voor het Gravensteen is verdwenen”, vindt Wouter Houtekamer, voorzitter van de actiegroep SOS Gravensteen.

Het Gentse stadsbestuur wil een buitenpaviljoen aanbouwen tegen de achterzijde van het kasteel. Daarin komt een nieuwe uitgang voor bezoekers, en een ingang en lift voor rolstoelgebruikers. Om dat mogelijk te maken, is een gat in de omwalling van het kasteel vereist en verdwijnt ook een deel van het grasperkje.

“Van de vijf voorgestelde ontwerpen is dit het enige dat zoveel schade toebrengt”, reageert Houtekamer in De Morgen. “Door de aanbouw van dat paviljoen hoeven ze de grote ridderzaal nu niet langer vrij te maken voor evenementen. Het is duidelijk dat het Gravensteen meer en meer gezien wordt als een commercieel project.”

Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele zegt in De Morgen dat het huidige project gekozen is om de “ingrepen zoveel mogelijk te beperken”. “De muren en bodem van het Gravensteen, die van erg grote waarde zijn, blijven bij dit ontwerp zo goed als onaangeroerd. Het hele project is ook ‘omkeerbaar’: je kunt het hele paviljoen, de lifttoren en de voetgangersbypass weer afbreken zonder enige schade toe te brengen.”