De Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zaten voor het eerst allemaal samen rond de tafel sinds Joe Biden president van de VS werd. De ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de trans-Atlantische relaties en samenwerking met elkaar.

“De buitenlandministers willen het traditionele transatlantische partenariaat nieuw leven inblazen en samen de toekomstige wereldwijde uitdagingen aangaan”, klinkt het in een persbericht volgens de VRT. Met dit gesprek hopen de Europese landen met de VS banden aan te gaan zoals voor Trump het geval was. Tijdens het America First-beleid werden enkele trans-Atlantische relaties en banden, zoals het Parijsakkoord, verbroken en dat wil Biden nu ongedaan maken.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, en volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, werd vooral gesproken over Iran. Iran stelt zich zeer agressief op in het Midden-Oosten. Enerzijds is er een machtsstrijd bezig tussen Saoedi-Arabië en Iran, anderzijds wil Iran Israël van de kaart vegen. Daarnaast is Iran zeer vijandig naar de Verenigde Staten en Europa. Zo werd laatst nog een Iraanse diplomaat veroordeeld in België wegens spionage en een verijdelde terreuraanslag.

Zeker in januari 2020 liepen de spanningen even zeer hoog op tussen Iran en de VS. Eerst werd een Amerikaanse ambassade bestormd en van daar werd het zeer snel een stuk erger. Rakketaanvallen op Amerikaanse legerbases en drone-aanvallen van de VS escaleerden de situatie snel, maar vooral de dood van generaal Qassem Soleimani, die omgekomen is in een Amerikaanse drone-aanval, maakte het land volledig klaar voor oorlog. Die is er echter gelukkig niet gekomen, maar de Iraanse kwestie blijft een netelige die de Europese landen samen met Amerika moeten proberen aanpakken.