Ondernemer, auteur en opiniemaker Filip Meert overschouwt de opkomst en de val van Open Vld-Parlementslid en sociaal ondernemer Sihame El Kaouakibi.

Toegegeven, ik was vroeger ook fan van Sihame El Kaouakibi. Moslima zonder hoofddoek, opkomen voor de eigen gemeenschap zonder dat bijna obligatoire bordje ‘slachtoffer’, ik steunde haar openlijk, ze was een vrouw met een aparte stijl. 

Maar die aparte stijl vond je bij de zakenvrouw ook terug wanneer het over boekhouding en vennootschappen ging. Een jaar of drie geleden ontmoette ik iemand uit haar entourage die me even apart riep en wat meer ‘tekst en uitleg’ gaf.

Ondertussen was Sihame binnen de Vld hogerop geklommen tot in het Parlement. Niet de kopstemmen maar de potstemmen waren vlot naar de lieveling van Bart Somers gestroomd, wat tot gemorrel binnen de eigen partij leidde.

Subsidieslokker

Maar hoe een dubbeltje rollen kan. Goed en wel in het parlementszitje gebeiteld, ging het slachtofferbordje dan toch naar boven en bleken ‘die witte mannen’ allemaal ‘islamofoob’ en racistisch te zijn. Hoewel de diversiteit van onze scholen in de klas zit en men dus neutraliteit voor de klas mag verwachten, zag de ongesluierde Sihame dat helemaal anders: haar diversiteit verlangde plots hoofddoeken voor de klas. En hoewel het Open Vld partijprogramma geen hoofddoeken achter loketten duldde, huppelde Bart Somers zijn poulain achterna en gaf hij, als burgemeester van Mechelen, toe aan Sihame’s grillen: hoofddoeken achter de loketten bleken in Mechelen niet langer een probleem te zijn. Sihame, wiens masker al een tijdje zoek was, stond op punt in haar eentje bijna de hele Open Vld uit elkaar te spelen.

Maar toen werd het plots stil rond de ebbenhouten politica/onderneemster. Insiders zagen de bui al hangen: het kluwen van vennootschappen dat de subsidie slurpende (maak daar maar ‘slokkende’ van) Sihame rechtstreeks of onrechtstreeks controleerde, bleek het allemaal niet zo nauw te nemen met de regels van de kunst. Aan de Reyndersstraat 6 te Antwerpen is het druk: meer dan 10 bedrijven, die iets minder btw-nummers verdelen, leveren voor iedereen wat wils: van dansers tot werkzoekenden.

Alles op één adres dus, handig allemaal wanneer je bv. een gesubsidieerde mobiele keuken nodig hebt. En de werking? Wie de cijfers bekijkt, verslikt zich toch een beetje: de verliezen stapelen zich, net als de negatieve ‘eigen vermogens’, op. Dansers uit de gesponsorde LGU vzw worden ‘uitgeleend’ aan de eigen vennootschap die hen dan, samen met de winsten, aan bijvoorbeeld de NV Sportpaleis factureert. ‘Wannawork’ heeft nauwelijks 20 mensen gevonden die ‘wanna worken’, spijtig wel, ook dat kon beter.

Van iemand die voor miljoenen investeringssubsidies gekregen heeft en daarbij nog eens een smak aan werkingssubsidies, zou je iets meer transparantie mogen en moeten verwachten. Maar daar wrong steeds het schoentje. Transparantie stond niet in Sihame’s woordenboek. Het kostte haar zelfs meermaals gulle sponsors die toch even eerst in de boeken wensten te loeren alvorens de centjes te doneren. De jaarrekeningen zijn allemaal mooi neergelegd en uiteraard publiekelijk toegankelijk. Behalve dan die van de management vennootschap, dat betreft een Vennootschap Onder Firma (VOF). Daarvan is de jaarrekening niet publiek raadpleegbaar, vervelend voor pottenkijkers of journalisten.   

Stak Open Vld een mes in de rug?

Opvallend: Open Vld lijkt Sihame nu al te laten vallen. Het was immers een ‘bevriend advocaat’ die het mes hanteerde. Zijn kantoor adviseerde de onafhankelijke bestuurders om naar de ondernemingsrechtbank te gaan en de aanstelling van een bewindvoerder te vragen. Kwatongen beweren zelfs dat de advocaat en voormalige vertrouweling van Bart Somers zélf naar de pers trok met de bezwarende forensische audit.

De aangestelde bewindvoerder gaat hoe dan ook de handen vol hebben. Sihame’s politieke in memoriam wordt ondertussen door menig journalist geschreven (hopelijk zijn er nog onderzoeksjournalisten over). Benieuwd of Bart Somers, die al maanden van deze praktijken op de hoogte blijkt te zijn, de rondvliegende brokstukken gaat kunnen (blijven) ontwijken. Bij Theo Francken moet hij alvast niet in de leer gaan, die likt daags voor de N-VA ondervoorzittersverkiezingen nog altijd zijn wonden.

1 REACTIE