Facebook verbiedt vanaf heden kritiek op het corona-vaccin, wat zij bestempelen als ‘fake news’. Stellen dat vaccins mogelijk gevaarlijk zouden kunnen zijn bijvoorbeeld zal voortaan niet meer kunnen op zowel Facebook als Instagram. Er komt heel wat kritiek op die maatregel omdat niet duidelijk is wat zogezegd fake news is. 

De voorbije maanden voerde Facebook de strijd tegen zogenaamd fake news al op, nu is ook het corona-vaccin in het vizier gekomen van Mark Zuckerberg. Het nieuwe beleid, waarbij berichten met kritiek op het coronavaccin stelselmatig verwijderd zullen worden en gebruikers zelf riskeren volledig verwijderd te worden van Facebook, gaat meteen van kracht.

Wat valt er dan onder de verboden en zogenaamde fake news berichten over het coronavaccin? Bijvoorbeeld het stellen dat vaccins niet zouden werken in het voorkomen van de ziekte waartegen ze zouden beschermen, wordt verboden. Ook zeggen dat het veiliger is om de ziekte te krijgen dan het vaccin of dat vaccins gevaarlijk zouden kunnen zijn, kan niet meer. Beweren dat het coronavirus gemaakt is door de mens, wat nog altijd niet bewezen of ontkracht is, is ook niet toegelaten.

Kritiek

Er komt heel wat kritiek op die maatregel van Facebook omdat fake news betreffende het coronavaccin bijzonder moeilijk te definiëren is. Wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus en coronavaccin staat immers nog in haar kinderschoenen en dus verandert de kennis hierover constant. “Onderzoekers zelf tasten op heel wat vlakken in het duister en studies over de effectiviteit van maskers, vaccins en testen zijn nog volop aan de gang. De nieuwe richtlijnen zouden dan ook gesprekken over nieuwe onderzoeken kunnen ontmoedigen”, klinkt het. 

Zeynep Tufekci, professor aan de Universiteit van North Carolina, is één van de critici. “Ik kijk naar de lijst van dingen die Facebook beschouwt als ‘desinformatie’ en vraag me af of dit ook met terugwerkende kracht werkt”, schrijft ze op Twitter. “In dat geval zouden ze het gros van het gezondheidsadvies, inclusief dat van de CDC en de WHO en grote nieuwskranten van de eerste zes maanden van de pandemie moeten verwijderen.” Heel wat zaken die in het begin van de coronacrisis als correct werden aangenomen, blijken nu immers toch niet te kloppen, of omgekeerd.