De energiefactuur stijgt nadat federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de bijdrage voor windmolenparken op zee heeft verhoogd. Dat schrijft Het Nieuwsblad

De bijdrage voor de groenestroomcertificaten van de windmolenparken op zee wordt dit jaar fors opgeschroefd. Zo gaat de heffing met 30 procent omhoog, van 9 euro per Megawattuur (MWh) naar 11,6 euro per MWh. Voor een gemiddeld gezin zou dit neerkomen op een stijging van de energiefactuur met 11 euro. Voor de gemiddelde kmo zou dit een stijging van 140 euro betekenen.

Volgens de energiewaakhond CREG was de stijging nodig omdat er drie windmolenparken op zee bijkwamen en een eerste windmolenpark volledig in gebruik werd genomen. 

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legde de verhoging in december vast in een ministerieel besluit. Volgens haar gaat het echter om een beslissing van de vorige regering en wijst daarmee ook met de vinger naar N-VA. Van der Straeten laat ook onderzoeken of het mogelijk is om nieuwe windmolenparken te bouwen zonder subsidies. 

Demir (N-VA): “De federale regering blijft kosten wegmoffelen in de energiefactuur”

“Voor een regering die fake news bestrijdt is de verdediging daarvan bovendien erg frappant”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). “Een individuele beslissing van een Groen-minister op 9 december 2020 toeschrijven aan een federale regering waar N-VA sinds 2018 geen deel van uit maakt?”

“Van de nieuwe premie voor zonnepanelen vanaf 1 januari, het bestrijden van fraude met windturbinesubsidies, tot de compensatieregeling voor de terugdraaiende teller: de kosten worden door Vlaanderen maximaal uit de factuur gehouden”, zegt Demir. “Op 1 januari 2022 verdwijnen ook de kosten voor de openbare verlichting. Daarmee verandert ze het geweer -eindelijk- van schouder. De federale regering blijft echter kosten wegmoffelen in de energiefactuur.”