De Duitse regering wil de huidige ‘lockdown’ die heerst in het land verlengen tot en met 14 maart. Momenteel zijn daar alle scholen en niet-essentiële winkels gesloten. Woensdag vindt er overleg plaats tussen bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten.

De huidige maatregelen gelden tot en met 14 februari. De regering legde voordien verschillende criteria op waaraan voldaan moest worden. Zo mag het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners niet hoger uitvallen dan 50 per week. Momenteel staat dit cijfer nog op 68 geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners. Maar niet enkel over het aantal besmettingen, dat toch lijkt te beteren in het land, maakt de regering zorgen. De Duitse regering zegt vooral voorzorgsmaatregelen te willen nemen tegen de andere varianten van het virus. 

“We hebben gezien in andere landen, zoals Portugal, hoe snel het tij kan keren”, zei premier Winfried Kretschmann van deelstaat Baden-Württemberg in de Duitse krant ‘Spiegel Online’. Ook Merkel noemt het cruciaal om het aantal besmettingen omlaag te krijgen voordat de Britse coronavariant de overhand krijgt in Duitsland. Ze wil de komende maand dan ook nog geen maatregelen intrekken. Vanaf maart zullen de deelstaten dan zelf kunnen beslissen of ze de scholen terug openen. Ook de kappers zullen vanaf dan opnieuw aan het werk kunnen.