De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis is bezorgd over de verkoop van Type 214-aanvalsonderzeeërs aan Turkije door Duitsland.

Ondanks verschillende pogingen van de Grieken om de verkoop te bevriezen, heeft Duitsland de verzoeken van Griekenland altijd afgewezen, met als argument dat wapens met bestemming Turkije uitsluitend “maritieme goederen” zijn.

Spanning tussen Griekenland en Turkije

De Duitse wapenverkoop aan Turkije komt echter op een moment dat de spanningen met Griekenland en de schendingen van de maritieme soevereine rechten van het buurland door Turkije toenemen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan voert een agressief buitenlands beleid. Turkije is in vier landen tegelijk militair actief:  Irak, Syrië, Libië en Azerbeidzjan. Bovendien provoceerde het buurlanden Cyprus en Griekenland – en dus ook de EU – herhaaldelijk in een geschil over gas- en oliereserves.

Griekenland, Cyprus en Frankrijk roepen Duitsland op wapenexport naar Turkije stop te zetten zolang het geschil met Griekenland blijft duren. In december weigerde Berlijn al eens een voorstel tot wapenembargo tegen Turkije.