Een schandaal in Duitsland. De Duitse krant Die Welt kon mails inkijken tussen politici en wetenschappers waaruit blijkt dat de Duitse overheid wetenschappers vroeg om angst voor het coronavirus te vergroten. Zo zou er onder meer geknoeid zijn met cijfers. Op die manier wilde de Duitse overheid meer draagvlak creëren voor strengere coronamaatregelen. 

Die Welt kreeg de tientallen mails in handen die dateren van maart en april 2020, toen Duitsland de eerste keer in lockdown ging. Minister van binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vreesde dat daarvoor niet voldoende steun zou zijn/blijven bij de bevolking en dat er te snel versoepeld zou worden. Daarom vroeg hij staatssecretaris Markus Kerber meer draagvlak te creëren voor strengere maatregelen.

En dat wilde de Duitse overheid schijnaar doen met behulp van wetenschappers die voor “angst en volgzaamheid bij de bevolking” moesten zorgen. Het mailverkeer omvat verschillende voorstellen om dat te verwezenlijken. Zo zouden er bijvoorbeeld campagnes opgezet worden met beelden om de pijnlijke dood van coronapatiënten expliciet in beeld te brengen, maar nog ernstiger: er wordt openlijk onderhandeld over het dodental dat de wetenschappers moeten vernoemen. 

Geknoei met cijfers

Die cijfers zouden immers “beter slechter dan te goed” moeten zijn, klinkt het. Het RKI, het Duitse Instituut voor Volksgezondheid, stelde voor met hun inschatting te werken van 0,56 procent van de besmette personen. Een medewerker van het RWI, een invloedrijk economisch onderzoeksinstituut, reageerde dat ze beter kunnen werken met een sterftepercentage van 1,2%, meer dan het dubbel dus. De Duitse overheid moest immers “vanuit het doel van het model” denken, namelijk “een grote druk om te handelen”

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer maakte vervolgens inderdaad gebruik van die aangepaste cijfers en waarschuwde destijds meermaals dat het aantal doden in Duitsland tot in de miljoenen kon oplopen. Op dit moment stierven ongeveer 60.000 Duitsers aan het coronavirus.