In Dubai hoort men het niet graag, maar de coronacijfers liegen er niet om. De emiraten, met vooral Dubai als toevluchtsoord voor de jetset, lijkt een belangrijke superverspreider te zijn van het coronavirus en zijn varianten. Dat schrijft De Telegraaf.

Dagelijks telt men in de staatjes in de woestijn, met zo’n 10 miljoen staatsburgers, ruim 3000 besmettingen. Terwijl zowat de hele wereld nog in een of andere lockdown zit, vierde de internationale jetset het voorbije weekend feest op een jacht in de haven van Dubai. Alsof er niks aan de hand is.

De reden van de toename van besmettingen ligt volgens experts in het openhouden van de grenzen voor toeristen uit alle hoeken van de wereld. In bars en dure jachten waren ze volop te zien, lurkend aan een drankje, schaars gekleed.

Onder hen beroemde internet influencers, rappers, 16 spelers van de voetbalclub Celtic…. Velen bleken bij thuiskomst besmet en moesten in quarantaine. De regering van Dubai hield maandenlang vol dat het dragen van mondmaskers en afstand houden niet de taak van de overheid is.

300.000 Engelsen trokken naar Dubai om te feesten

In minder dan een maand tijd ontvluchtten meer dan 300.000 Engelsen de eigen lockdown om een weekje te feesten aan de stranden, in de bars en de restaurants in Dubai.

„Toeristen hebben het virus meegenomen, inclusief de nieuwe varianten, hebben andere toeristen besmet en zijn er de oorzaak van dat het virus zich nu door de hele maatschappij heeft verspreid”, zegt Erin Bromage, professor Biologie en Immunologie aan de University of Massachusetts Dartmouth aan de Amerikaanse omroep CNBC.

Maar de toeristen namen het virus natuurlijk mee naar huis en vormden op die manier ook de bron voor nieuwe infecties elders.

Alleen al in december – terwijl de Britse variant zich verspreidden in Engeland – namen 211.115 mensen het vliegtuig vanuit Londen naar Dubai. Ook vluchten uit andere landen gingen gewoon door.

Sinds november verdrievoudigde het aantal besmettingen in Dubai waar nu ook stringente maatregelen zijn genomen, zoals een avondklok en sluiting van restaurants en bars.

Zeker 900 Israëli’s keerden besmet terug

Volgens de John Hopkins University uit de VS zijn er in in de afgelopen week 22.886 en in de maand januari 95.787 besmettingen bijgekomen in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarmee staat de teller van het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de uitbraak begin vorig jaar intussen op 326.495.

Harde cijfers specifiek voor Dubai zijn er evenwel niet beschikbaar. 

Maar in Denemarken en zeker in Israël twijfelt men niet. Dankzij de genormaliseerde  betrekkingen tussen de VAR en Israël trokken duizenden Israëli’s op vakantie naar Dubai. Volgens het Israëlische leger zouden er minstens 900 terugkerende reizigers besmet zijn geraakt, die op hun beurt 4000 anderen besmetten. 

Denemarken heeft inmiddels de grenzen gesloten voor elke vlucht vanuit de Emiraten nadat ten minste één Deen besmet met de Zuid-Afrikaanse variant ontdekt is.