Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) wil dat de horeca opnieuw geopend wordt. Dat zei hij maandag in een interview met La Libre Belgique.

De minister-president van Wallonië zal er tijdens het volgende Overlegcomité, dat plaatsvindt op 26 februari, voor pleiten om de horeca opnieuw te hopen. 

Eerder zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dat er voorlopig geen sprake kan zijn van een heropening. “Dit is niet het begin van grote versoepelingen, dat is echt te vroeg”, zei de minister van Volksgezondheid. “Ik begrijp de café- en restaurantuitbaters, het is vreselijk. Maar het slechtste dat je nu kan doen, is die mensen valse hoop bieden. Een opening op 1 maart is volstrekt ondenkbaar.”

Di Rupo: “Burgers zijn aan het eind van hun Latijn”

Maar daar is Di Rupo het dus niet mee eens. “De minister van Volksgezondheid doet zijn werk en hij is een slimme man”, zei Di Rupo. “Ik en andere collega’s hebben een meer globale verantwoordelijkheid.”

Di Rupo wil op basis van het aantal ziekenhuisopnames bepaalde heropeningen “anticiperen”. De bevolking heeft nood aan perspectief, luidt de redenering. “Ik geloof dat onze burgers aan het eind van hun Latijn zijn en dat wij naar hen moeten luisteren”, klinkt het. “En ik denk dat andere minister-presidenten mijn mening delen.”