Jean-Marie Dedecker sprak maandagavond in ‘Terzake’ over de ondervoorzitterverkiezingen van N-VA. Hij neemt het in het bijzonder op voor zijn goede vriend Theo Francken, die net naast de functie greep. “De verkiezingen zijn bijna een publieke afstraffing geworden voor Theo Francken. En dat doet pijn voor hem en voor mij”, klinkt het bij Dedecker.

De nieuwe verkozen ondervoorzitters van N-VA zijn Valerie Van Peel en Lorin Parys. Theo Francken stelde zich ook kandidaat, maar greep naast de functie. Dat zou een specifieke strategie van partijvoorzitter Bart De Wever zijn geweest volgens goede vriend van Francken Jean-Marie Dedecker. “Dit is niet minder dan een paleisrevolutie, een scenario dat vooraf door de partijtop werd uitgewerkt.”

“Hetgeen hem aangewreven wordt, is niet correct”

Het was Dedecker die aan Francken had gevraagd om zich kandidaat te stellen voor de ondervoorzitterverkiezingen. Het zou volgens hem een goede rehabilitatie zijn. Na de affaire-Kuccam zou Francken veel respect zijn verloren binnen de partijtop en als ondervoorzitter zou hij van dit slechte imago vanaf komen. “Maar hetgeen hem aangewreven wordt, is niet correct”, zegt Dedecker in Terzake. “Het gerecht heeft het onderzocht: hij heeft geen misdaad gepleegd. Het enige wat hij verkeerd heeft gedaan, is dat hij het vertrouwen in de verkeerde persoon heeft gesteld. Theo is een heel bevlogen kerel. En dat wordt nu gebruikt om hem af te maken door mensen die hem niet moeten hebben.”

Daarnaast zou Francken een slachtoffer zijn van de tweespalt in de partij volgens Dedecker. Aan de ene kant staat Francken die vooral nadruk wil blijven leggen op migratie en veiligheid. Daartegenover staat een grote groep die terug meer naar het midden wil. “Maar het midden, dat is niets”, zegt Dedecker daarover.

Van Peel en Parys ontkennen alle beweringen van Dedecker.  “Ik ken mijn partijraad. Wat Dedecker zegt, klopt gewoon niet”, klinkt het bij Van Peel. “Het is logisch dat hij teleurgesteld is en eigenlijk is het prachtig dat er nog vriendschap bestaat in de politiek, maar zijn analyse is fout. Theo blijft een van onze speerpunten. Niemand van de partij wil migratie laten vallen. Theo heeft gewoon een fout gemaakt met Kucam, hij is naïef geweest, maar hij heeft zich daarvoor geëxcuseerd en daarmee is de kous af.”