Burgemeester van Aalter Pieter De Crem (CD&V) vindt het vaccinatietempo te traag en wil desnoods zelf vaccins bestellen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Hoewel de infrastructuur en het personeel in Aalter klaar zijn om iedereen in te enten, ontbreken de vaccins om dat te doen. Daarom kondigt burgemeester De Crem aan er desnoods zelf te bestellen.

“Desinformatie”

“Als we niet binnen een aanvaardbare periode zicht hebben op grote hoeveelheden vaccins, dan gaan we kijken waar we als gemeentebestuur zelf vaccins kunnen kopen”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “We weten hoe de wereld in mekaar zit. We hebben genoeg contacten. En we zijn niet de enige lokale overheid die zo’n oplossing overweegt.”

Deskundigen stellen de haalbaarheid van het plan echter in vraag. Zo zou het voor de farmabedrijven niet interessant zijn om relatief kleine hoeveelheden te verkopen aan één of enkele gemeentes. Ook de aankoop van Russische of Chinese vaccins lijkt weinig waarschijnlijk, omdat daarvoor een goedkeuring van de geneesmiddelenagentschappen op EU- en Belgisch niveau nodig zijn.

De Aalterse oppositie neemt de uitspraken van De Crem dan ook niet serieus. Gemeenteraadslid Mieke Schauvliege noemt ze zelfs “een vorm van desinformatie” en “absoluut ongepast voor een voormalig minister van Binnenlandse Zaken”.