De coronacrisis alleen al heeft vorig jaar voor een gat van 35,6 miljard euro in de begroting gezorgd. Het totale tekort komt nu op 44,9 miljard euro. Dat blijkt uit het officiële begrotingsresultaat, dat De Tijd kon inkijken. Dit is in absolute cijfers het grootste begrotingstekort ooit. 

In oktober werd er nog van uitgegaan dat het begrotingstekort zou stranden op 47,6 miljard euro. Ondanks de sluiting van de horeca zou de economie in het vierde kwartaal van het jaar toch nog zijn gestegen. Dit zorgt uiteindelijk voor een begrotingstekort van ongeveer 45 miljard. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) beklemtoont dat de situatie bittere ernst blijft en er grote onzekerheid zal blijven heersen tot de coronacrisis over is.

“Gezien een derde coronagolf nog altijd mogelijk is, moeten we de teugels strak houden en streng zijn voor elk voorstel dat niet gericht is op noodzakelijke coronasteun of relance”, klinkt het bij De Bleeker. “2021 heeft nog niet de verhoopte verbetering gebracht. Zelfs bij een geleidelijke afbouw van de steunmaatregelen zal het tekort niet spontaan verdwijnen. En de problemen die reeds voor de crisis bestonden, zoals de vergrijzing, zijn niet weg.”

De reden waarom België als een van de allerslechtste begrotingsresultaten van de Europese Unie bezit, is de povere startbasis. Niet enkel de coronacrisis zorgt voor een slecht resultaat. Het begrotingstekort aan de start van de crisis was al buitenproportioneel. Het tekort telde toen al 9,3 miljard euro. Dit is voornamelijk het gevolg van de taxshift en het twee jaar ontbreken van een volwaardige regering.