Volgens de kranten van Mediahuis controleren veel gemeenten nauwelijks op de verplichte quarantaine. De gegevens die ze van de Vlaamse overheid krijgen zouden veel te vaag zijn. Het kabinet van Wouter Beke (CD&V) zegt dat privacyregels verhinderen dat er meer details worden doorgestuurd.

Die controles moesten nochtans het sluitstuk van de coronahand­having vormen. Gemeenten en politiediensten zouden er op moeten toezien dat iedereen die besmet is, een hoogrisico­contact had of terugkwam uit een rode zone in het buitenland in quarantaine ging.

Die aankondiging, gemaakt op het laatste overlegcomité blijkt nu een slag in het water te zijn. “De gemeenten krijgen ellenlange namenlijsten van alle inwoners die in quarantaine moeten. Maar zonder enige verduidelijking omtrent de exacte reden”, reageert de Vereniging van Vlaamse Steden en ­Gemeenten (VVSG).

In de praktijk blijkt het dus moeilijk voor gemeentepersoneel of politie om met die lijsten aan de slag te gaan. De VVSG vraagt dat op de lijsten minstens zou staan wie in quarantaine moet na een positieve coronatest.

Volgens het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laten de huidige regelgeving en de privacyregels niet toe dat er meer gedetailleerde gegevens worden doorgestuurd.