Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt opnieuw 10 miljoen euro vrij om de leerachterstand bij kinderen ten gevolge van de coronacrisis in te halen. Na de zomerscholen, buddyprojecten en ondersteuning van het afstandsonderwijs roept de minister nu gepensioneerden, deeltijdse leerkrachten en iedereen met een pedagogisch diploma op om zich aan te bieden bij de scholen.

 “Het is alle hens aan dek”, klinkt het bij Weyts. “Onze leerkrachten sloven zich al maanden uit: ze kunnen elke hulp gebruiken in onze strijd tegen de leerachterstand. Ik doe een oproep aan iedereen met een pedagogisch bekwaamheidsbewijs: als je kan helpen, bied je dan aan.” De minister wil er alles aan doen om de leerachterstand weg te werken. Volgens onderwijsexperts zal deze achterstand op een normale manier niet weggeraken, daarom riepen ze in het begin van de week op om leerstof te schrappen. “Pas de laatste optie”, klonk het toen bij Weyts.

“De scholen kunnen u goed gebruiken”

Wie wil helpen, kan zich simpelweg aanbieden in een school vanaf de krokusvakantie. “We gaan ervan uit dat er op alle scholen achterstand is en dat ze allemaal extra hulp kunnen gebruiken”, gaat Weyts verder. “We doen een oproep aan iedereen met een pedagogisch bekwaamheidsbewijs én ruimte in de agenda: de scholen kunnen u goed gebruiken. Onze kinderen en jongeren hebben door corona ontzettend veel les gemist. We zetten alles op alles om te vermijden dat zij uitgroeien tot een soort coronageneratie met gaten in de schoolse kennis.”

Topman van het katholieke onderwijs Lieven Boeve reageert tevreden op het initiatief: “Op korte termijn gaat het zeker helpen. Ook omdat scholen de middelen zelf kunnen inzetten waar nodig. Maar we zullen moeten zien of dat voldoende is. Het zou goed zijn om na de paasvakantie een evaluatie te maken. Misschien zijn er meer vragen dan er budget is.”