De belastingen die Vlamingen moeten betalen bij de aankoop van een auto zijn in de laatste vijf jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg en waarover Het Laatste Nieuws bericht. Aanleiding is de invoering van een groener fiscaal regime eind 2015. “De meeste Vlaamse autobestuurders betalen zich blauw”, klinkt het.

Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde vroeg bij minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) de cijfers op tussen 2015 en 2019. Daaruit blijkt dat de inkomsten uit verkeersbelasting en inschrijvingstaksen gestegen zijn van 1,3 naar 1,5 miljard euro. Dat is een stijging met 200 miljoen euro op vijf jaar tijd.

De gemiddelde belastingdruk is de laatste jaren sterk toegenomen. Wie in 2015 een wagen kocht, betaalde gemiddeld 248 euro verkeersbelasting en 276 euro aan inschrijvingstaks. Samen is dat 524 euro. Voor diezelfde belastingen moet een Vlaming vijf jaar later 673 euro betalen. Dat is een toename met 149 euro of 30 procent. Vooral de inschrijvingstaks is daarbij sterk gestegen. In 2015 bedroeg die gemiddeld 276 euro, in 2019 is dat 420 euro. Dat is een stijging met 52 procent.

“Uit de cijfers blijkt nu duidelijk dat de daling door het zogenaamde ‘groene effect’ uitblijft. Sterker, de totale inkomsten voor de fiscus zijn alleen maar gestegen”, zegt Vande Reyde.

Vande Reyde pleit daarom voor een systeem dat vooral gericht is op gebruik in plaats van bezit. “Vandaag betalen we allemaal gemiddeld elk jaar meer, zonder dat we daar zelf iets aan kunnen doen. De Vlaming krijgt daar bovendien geen betere mobiliteit voor in de plaats. We moeten daarom durven nadenken over een beter systeem. Bijvoorbeeld één dat gebaseerd is op hoeveel kilometer je effectief rijdt.”