In HLN Talks verdedigt comedian Alex Agnew het recht op vrije meningsuiting en hekelt hij de politisering van het maatschappelijk debat. “Je mag als comedian en bij uitbreiding als mens nog steeds een mening hebben zonder dat je je op voorhand hoeft te excuseren“, vindt Agnew.

In zijn nieuwe comedyshow ‘Be careful what you wish for’ steekt comedian Alex Agnew de draak met thema’s zoals het genderdebat, feminisme en #metoo. “Ik zal nooit meedoen met die nieuwe woke comedy, waar sommige nieuwe comedians op inzetten”, benadrukt Agnew.

“Er worden luidkeels statements verkondigd waarvoor het publiek betaald heeft om ze te horen. In de zaal hoor je geen gelach, maar wel een applaus. Dat is voor mij de definitie van anti-comedy.”

Of hij soms bang is om ‘gecanceld’ te worden, omdat hij zijn ongezouten mening geeft? “Ik zou dat in elk geval heel jammer vinden, zeker omdat de criticasters vaak zelf geen haar beter zijn. Zet die hypocrisie opzij, denk ik dan.”

Agnew vindt echter niet “dat je ongenuanceerd alles omver moet stampen”“Maar je mag als comedian en bij uitbreiding als mens nog steeds een mening hebben zonder dat je je op voorhand hoeft te excuseren – enkel omdat het indruist tegen één of ander status quo.”

Tot slot hekelt hij ook de polarisering op sociale media. “De totaal ongenuanceerde polarisering irriteert me, langs zowel linker- als rechterzijde. De mensen in het midden hoor je niet, die zijn in het maatschappelijk debat irrelevant geworden. Ruimte voor nuance is compleet verdwenen.”