In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar feiten van mensenhandel en prostitutie zijn op dinsdag 26 en woensdag 27 januari een tiental huiszoekingen verricht in Gent, Sint-Niklaas en De Pinte. Een 70-jarige man uit Gent is daarbij aangehouden.

De actie was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen en de lokale recherchediensten van de lokale politiezones Gent en Sint-Niklaas.

Het onderzoek startte naar aanleiding van informatie over illegale prostitutie in een pand in Sint-Niklaas. Uit het onderzoek rezen ernstige aanwijzingen dat het ging om mensenhandel met oog op prostitutie, voornamelijk met Zuid-Amerikaanse vrouwen. 

Uit verder onderzoek bleek dat er een link was met een soortgelijk dossier in Gent. Het hoofd van de organisatie, een 70-jarige man uit Gent, huurde verschillende panden in Gent en Sint-Niklaas waar prostituees werden ondergebracht die een deel van hun inkomsten dienden af te geven.

25 personen verhoord als potentiële slachtoffers van mensenhandel

Vorige week kwamen de politiediensten simultaan tussen in Gent en Sint-Niklaas. Naast de huiszoekingen in negen prostitutiepanden is ook een huiszoeking uitgevoerd op het privéadres van de verdachte.

In de negen panden troffen de speurders 25 personen aan. Zij zijn allen verhoord als  potentiële slachtoffers van mensenhandel.

Na contactname met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bleken 11 personen illegaal in het land te verblijven. Vijf onder hen zijn opgesloten met oog op repatriëring.

Daarnaast zijn ook nog huiszoekingen uitgevoerd in De Pinte bij de eigenaars van zeven van de negen panden. Zij zijn ook als verdachten gehoord.

Het hoofd van de organisatie bleek een 70-jarige man uit Gent. De man is op woensdag 27 januari voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. De raadkamer in Gent bevestigde vrijdag zijn aanhouding.