In Duitsland hebben 185 homoseksuele, lesbische, biseksuele, non-binaire en transgender acteurs een gezamenlijk manifest gepubliceerd. Daarin pleiten ze voor meer diversiteit op het podium en op het scherm. Dat schrijft De Standaard.

De groep wil in Duitsland het debat op gang brengen over de zichtbaarheid van de lgbtq-gemeenschap. Daartoe publiceerden de 185 acteurs een gezamenlijk manifest in de Sueddeutsche Zeitung.

“We hebben niet eerder open over dit deel van ons privéleven kunnen praten omdat we bang waren voor de professionele consequenties”, zo staat te lezen in het manifest. 

Tatort-actrice Karin Hanczewski zegt dat lesbische actrices vrezen dat ze geen kans maken op rollen waarbij ze een voor mannen aantrekkelijke vrouw moeten spelen. Producenten en regisseurs hebben acteurs ook steeds aangeraden om hun seksuele voorkeur en genderidentiteit geheim te houden, schrijft de groep.

“We zijn acteurs. We hoeven niet de personages te zijn die we uitbeelden. Wij doen alsof – dat is de essentie van ons werk. We spelen echtgenotes en vaders, minnaars en politici, helden en griezels. En vaak genoeg, personages wiens ideeën we het nooit mee eens zullen zijn. Daarom kunnen we moordenaars spelen zonder iemand vermoord te hebben. We kunnen levens redden zonder medicijnen te hebben gestudeerd. We kunnen mensen spelen met een andere seksuele identiteit dan die we zelf hebben”, klinkt het.