Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) richt een eigen agentschap Justitie op. Daarmee anticipeert ze op een staatshervorming in 2024, waarbij meer justitiebevoegdheden naar Vlaanderen zouden gaan.

Minister Zuhal Demir zal de komende maanden 128 nieuwe ambtenaren aanwerven, die worden ingezet in het nieuwe agentschap Justitie. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het agentschap, dat ongeveer duizend medewerkers zal tellen, is een samensmelting van alle bestaande diensten die met Vlaamse Justitie bezig zijn.

Justitie is vandaag hoofdzakelijk een federale bevoegdheid. Vlaanderen is maar voor enkele aspecten bevoegd, zoals slachtofferbegeleiding, werkstraffen en enkelbanden. Door al die diensten bij elkaar te brengen, hoopt Demir meer efficiëntie te creëren.

Demir verwacht dat bij een staatshervorming in 2024 meer bevoegdheden naar de deelstaten zullen gaan. “Daar moeten we klaar voor zijn”, zegt ze in Het Nieuwsblad. “Met een apart agentschap zijn we beter voorbereid.”